Dieta bezlepková

Indikace: Bezlepková dieta je ordinována pacientům s nesnášenlivostí některých druhů obilovin, u diagnózy celiakie či Duhring dermatitis. V některých případech se na přechodnou dobu dieta ordinuje i pacientům s dlouhodobějšími trávícími potížemi, do doby zahojení postiženého střeva. Variantou pro zavedení je alergie na některou obilovinu

Bezlepková dieta potíže:

Nesnášenlivost glutenu – složky obilovin, způsobuje u pacientů bolesti břicha, průjem či zácpu, u dětí neprospívání. U typu Duhring dále kožní projevy herpetického typu. U alergie se vyskytují běžné alergické projevy – atopický ekzém apod.

Popis bezlepková dieta:

U bezlepkové diety je většinou nutné vyřadit pšenici, žito, oves, ječmen z jídelníčku. U nesnášenlivosti či prokázané alergie pouze na některý druh obilniny je nezbytné vyřadit tento druh, bohužel, v praxi je to poněkud složitější problém, protože k výrobě běžného pečiva se používají moučné směsi. U alergie na některou konkrétní obilovinu, je možné vyřadit z jídelníčku pouze tento druh.

Dieta bezlepková jídelníček:

Bezlepková dieta, získala název od lepku (glutenu), který se vyskytuje v uvedených obilninách – pšenice, oves, žito ječmen. Lepek získal svůj název od své hlavní vlastnosti – lepí a drží těsto pohromadě, což je u bezlepkového pečiva hlavní problém při zpracování. Hlavními náhradními surovinami jsou luštěniny – hrách, fazole, cizrna, dále pohanka, jáhly, kukuřice, sója. V současné době je již na trhu k dispozici řada výrobků, které uspokojí požadavky řady modifikací bezlepkových diet. I přes tuto nabídku, je ale třeba většinu jídla připravovat doma, aby byly dodrženy veškeré individuální požadavky na stravu.

Bezlepková dieta závěr:

Tato dieta je ve většině případů celoživotní. Stravu lze připravovat shodný způsobem, ale pouze nahradit mouky a příměsi s moukou bezlepkovými. Problémem bývá jiná konzistence a chování surovin při vaření. Částečně lze tento problém zmírnit použitím vajec, xantanové gumy či rozpuštěného nabobtnaného Physila.

Články k problematice Celiakie, intolerance lepku na serveru Potravinová alergie.info


Autor článku: Lenka

Počet zobrazení článku: 36518







Diskuse ke článku

Diskuse ke článku: Dieta bezlepková

Poslat odkaz na článek na e-mail

Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
 


Dieta a jídelníček

V sekci Dieta a jídelníček naleznete články spojené s problematikou stravy, diety a samozřejmě i recepty pro jednotlivé typy potravinové alergie

Všechny články sekce: Dieta a jídelníček



FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
         potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk