Makrobiotika, makrobiotická strava

Makrobiotika a jídelníček podle makrobiotických zásad může být vhodným doplňkem nebo i základem diet pro potravinové alergie

Makrobiotika úvod

Vzhledem k dietám, jako nutným opatřením při potravinových alergiích a nesnášenlivostí se domnívám, že přijetí některých zásad makrobiotiky a následné úpravy jídelníčku by mohlo být vhodným způsobem, jak ulevit přecitlivělému imunitnímu systému a celému organizmu alergika a rovněž rozšířit již tak chudý jídelníček.

Dále jsou tedy uvedeny velmi stručné zásady makrobiotiky, s tím, že průběžně se budou objevovat nové recepty z této oblasti.

Jde o způsob stravování a života, který je znám několik tisíc let. V moderní době dochází ke stále většímu odklonu člověka od přírody, což má za následek stále více nejen známých chorob, ale i chorob a chorobných stavů,, se kterými si současná medicína neví rady.

Principem makrobiotické stravy je strava bohatá na obilniny, luštěniny, čerstvou zeleninu a ovoce a nutné velké omezení masa sýrů, vajec, drůbeže a rafinovaných potravin s malým obsahem vlákniny, dále soli, cukru a tuku.

Požadavky na správné stravování a výživu vycházejí z geografické polohy, podnebí, místa, náročnosti povolání a individuálních odlišností jako např. zdravotní stav.

Složení makrobiotické stravy

Moderní strava se skládá z velkého množství rafinovaných a syntetických potravin. Je složena zejména z nasycených živočišných tuků, cholesterolu, rafinovaných rostlinných tuků, z přílišného množství soli, cukru a chemických přísad.

Složení makrobiotické stravy:

50-60% obilnin, 20-30% zeleniny, 5-10% luštěnin a mořských řas a 5-10% polévek a 5 procent ochucovadel a ostatních potravin.

Zásady makrobiotické stravy pro obyvatelé mírného pásma

  • konzumace korýšů, měkkýšů a ryb (náhrada vepřového, hovězího a drůbežího)
  • sojové produkty (náhrada mléčných výrobků)
  • konzumace potravin v co nejpřirozenějším stavu – neloupaná zrna obilnin a jejich mouky, která nahradí bílou mouku
  • vyřazení rafinovaných cukrů ze stravy a jejich náhrada za cukry složené – spalují se pomaleji
  • značně vetší a častější využití luštěnin v našem jídelníčku

    Základní potraviny v makrobiotice

    Celá obilná zrna

    zrna obilovin musí zůstat celá a rovněž se konzumovat celá. Připravují se vařením v tlakovém hrnci nebo pečou v keramickém hrnci. Hlavními konzumovanými zrny jsou zrna pšenice, ječmene, neloupané rýže, pohanky, kukuřice, jáhel, ovsa, žita

    Zelenina

    v makrobiotice tvoří spolu s obilninami základ stravy. Nejlepší je čerstvá, domácí. Měla by se používat zelenina sezónní, tudíž není vhodné používat zeleninu, která v našem pásmu v dané době běžně neroste. V zimě je tedy vhodné konzumovat tykev, zelí a kořenovou zeleninu. Zelenina se dále doporučuje konzumovat k rybám, protože napomáhá k trávení rybího masa. Mezi nevhodnou zeleninu řadíme špenát, rebarboru, chřest, mangold a rajčata. Obsahují velké množství štavelanů, které bývají často alergeny.

    Mořské řasy

    Mořské řasy patří k důležité součásti makrobiotické stravy. Jsou cenným zdrojem velkého množství stopových prvků a minerálů, které jsou nezbytné k optimalizaci metabolických procesů v těle. Mořské řasy používané v makrobiotice: Agar-agar, arame, Dulse, Hijiki, Irský mech, Kelp, Kombu, Nori, Wakame,

    Luštěniny

    Patří rovněž k základnímu kameni stravy makrobiotika, V současné době jsou luštěniny velmi opomíjeny, což je velká chyba. Luštěniny obsahují vysoce kvalitní bílkoviny rostlinného původu, jsou tudíž zdravější než masa. Navíc obsahují širokou škálu vitamínů a minerálů.

    Sója a sojové výrobky

    Patří rovněž k důležitým součástem makrobiotiky. Mezi její největší přednosti patří lehce stravitelné bílkoviny. Mezi nejčastěji používané sojové výrobky patří tofu, tempech, miso a sojová omáčka Tamari.

    Doplňkové potraviny v makrobiotice

    Sůl – v makrobiotice se používá výhradně sůl mořská, která se získává odpařením mořské vody. Mezi další doplňkové potraviny a koření patří například Zázvor, rýžový ocet, cibule, sojová omáčka, švestky umeboši, nori koření, sezamová sůl prášek z mořských řas, a další.
    Sladidla – používají se pouze přírodní – ječmenný slad, amasake, jablečný sirup
    Oleje – používáme jen nerafinované oleje, vyrobené pouhou extrakcí za studena. K pravidelnému používání se hodí zejména světlý a tmavý sezamový olej a kukuřičný olej za studena

    Začátky makrobiotické stravy

    Po Vašem rozhodnutí změnit Vaši celkovou stravu a jídelníček by mělo následovat postupné omezování nasycených tuků, rafinovaných škrobů a cukrů. Naopak by jste měli do jídelníčku zařadit více obilnin, luštěnin, zeleniny, mořské řasy. Každý den se snažte jíst několik druhů obilnin a zeleniny, která by měla převládat v syrovém stavu, luštěniny a mořské řasy.

    Základním kuchyňským vybavením je tlakový hrnec, dřevěné náčiní, nádobí z nerezi či slitiny, nože uhlíkové nebo z nerez oceli., velký nerez cedník, keramické mísy na pečení v troubě.

    Potraviny omýváme až před přípravou a používáme se slupkou, ve které je obsaženo nejvíce cenných látek. Luštěniny před vařením namáčíme na na 8 hodin (nejlépe přes noc). Vodu z namočených luštěnin slijte, z obilovin můžete použít na vaření. Zeleninu připravuje vařením, ale vhodnější je příprava nad parou . Uvařenou zeleninu ochutíme malým množství sojové omáčky a osolíme špetkou soli.

    Články k problematice Makrobiotika a makrobiotická strava


    Autor článku: Lenka

    Počet zobrazení článku: 168215







    Poslat odkaz na článek na e-mail

    Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
     


    Dieta a jídelníček

    V sekci Dieta a jídelníček naleznete články spojené s problematikou stravy, diety a samozřejmě i recepty pro jednotlivé typy potravinové alergie

    Všechny články sekce: Dieta a jídelníček



    FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
  •          potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
    Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk   





    IT/telekomunikace
    Volná místa telekomunikace, informační technologie

    administrativa
    Zaměstnání v oboru administrativa (asistent, asistentka, recepční atd.

    personalistika
    Personalistika a řízení lidských zdrojů - volná místa

    finance
    Finanční, účetní a ekonomické pozice

    management
    Management, nabídka manažerských příležitostí

    provoz/výroba
    Výroba, kvalita, provoz a obdobné pracovní pozice

    logistika/doprava
    Pracovní pozice logistika, doprava

    obchod/nákup/marketing
    Zaměstnání obchod, prodej, marketing, nákup