Potravinové alergie - rozdělení

Článek Potravinové alergie je zaměřen obecně na rozdělení alergií, podle jednotlivých druhů potravin. Pojednává o alergii na mléko, alergii na ryby a mořské živočichy, alergii na vejce, obilniny, ořechy i o alergii na ovoce a zeleninu

Alergie na potraviny

Člověk může být alergický na všechno, kromě čisté pramenité vody. Zde se tedy nachází široké pole možných alergenů. Situaci nám rozhodně nezlehčují ani výrobci potravin, kteří do svých výrobků přidávají širokou paletu přídatných látek. Situace se stává tedy naprosto nepřehlednou a nám nezbývá nic jiného, než v pověstné kupce sena hledat osudovou jehlu, která nám potíže vyvolává, a po jejímž odstraněním se nám uleví. Ovšem aby to nebylo tak jednoduché, tak jehel v kupce sena může být několik. Pokud se tedy chceme svých potíží zbavit nebo je alespoň zmírnit, nezbývá nám nic jiného než všechny jehly najít.

Příznaky potravinových alergií:

  • Kožní reakce - otok, atopický ekzém, kopřivky, otoky
  • Reakce dýchacích cest - rýma
  • Reakce zažívacího systému - zvracení, průjem, bolesti břicha
  • Každý člověk je originál, proto i na stejný alergen, mohou dva jedinci reagovat různými způsoby, což situaci také komplikuje.

    Alergie na mléko

    Tato alergie je podrobně rozepsána v ostatních sekcích našich stran

    Alergie na vejce ( vaječný bílek)

    Tato alergie se může vyskytovat samostatně, ale bývá i spojena s alergií na mléko Tato alergie se s věkem většinou zmírňuje

    Alergie na ryby, měkkýše a korýše

    Alergie na ryby se většinou vyskytuje jako jednodruhová, případně na "příbuzné" alergické ryby. Většina lidí s touto alergií je proto alergická pouze na "svůj" druh ryby. Nejinak je tomu u měkkýšů a korýšů. Velmi zřídka se mohou vyskytnou i alergie na více druhů korýšů či měkkýšů současně.

    Alergie na ovoce a zelenimu

    Mezi nejčastějšími "viníky alergie" bývají z ovoce jablka, hrušky, meruňky, broskve a jahody. Ze zeleniny jednoznačně vedou rajčata, celer, špenát následovány aromatickými bylinami - petržel a kerblík. Při této alergii je nutno věnovat velkou pozornost i na případný dotyk při zpracování - např. prkénka či nože.

    Alergie na ořechy

    Samostatnou kapitolu mezi alergeny tvoří ořechy, jádra a semena (např. seznam) Na tyto alergeny je třena dát velký pozor. Prvním důvodem je, že reakce bývají většinou velmi bouřlivé - až šok. Dalším důvodem je fakt, že jejich použití je velice rozšířené a bývají i "skryté" v potravinách, kde by jsme je neočekávali. U velmi vážných alergických projevů, může prudkou reakci organizmu vyvolat i stopové množství, které většinou na výrobcích uvedeno nebývá.

    Alergie na obilniny (např. pšenice)

    Zde se nejedná o celiakii - nesnášenlivost lepku obsaženého v některých obilninách, ale o přecitlivělost na některý druh obilnin. Tato přecitlivělost většinou rovněž přetrvává pouze určitou životní etapu a s věkem se zlepšuje.


    Autor článku: Lenka

    Počet zobrazení článku: 82302







    Poslat odkaz na článek na e-mail

    Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
     


    Články alergie

    Obecné články o problematice potravinové alergie a potravinové intolerance

    Všechny články sekce: Články alergie



    FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
             potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
    Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk   





    Hledám práci.cz
    nabídka práce a zaměstnání
    Volná místa, práce, zaměstnání a brigáda pro Vás