GFCF dieta - gluten free casein free diet

Gluten free, casein free dieta (GFCF diet) je dietou, při které je nutné vyřadit ze stravy lepek a kasein. Jde tedy o kombinaci bezlepkové diety a zároveň i diety bez mléka

Gluten – lepek

Je látka obsažená v obilných bílkovinách. Vyskytuje se v pšenici, žitu, ječmeni. Diskutabilní zůstává oves, u kterého záleží na zpracování. Vzhledem k tomu, že je většinou zpracováván společně s ostatními uvedenými obilninami, bývá považován spíše za nevhodný a bývá rovněž vylučován. Součástí lepku je gliadin, na který mohou přehnaně rovněž reagovat někteří jedinci..

Mléko a kasein

Složení mléka je odlišné v závislosti na tom, od kterého savce mléko pochází. V zásadě se mléko skládá zejména z vody, dále z mléčného cukru – laktózy, který se dále skládá z glukózy a galaktózy. Dále jsou to bílkoviny – laktalbumin a laktoglobulin. Dále je zde obsažen mléčný tuk a minerální látky.

Autismus a GFCF dieta

Podle nejnovějších výzkumů mohou některé potraviny a metabolismus jejich složek souviset s chováním některých jedinců. Lidé s některou z autistických poruch reagují na špatný metabolismus bílkovin obsažených zejména v mléce a obilovinách. U těchto poruch trávením lepku vzniká gliadinomorfin a trávením kaseinu kazomorfin, které řadíme mezi opiáty. V případě jejich vysoké hladiny a zvýšené propustnosti stěny střevní se tyto látky dostávají krví do centrálního nervového systému a zasahují mozek. V tomto případě se nejedná o alergii ani o nesnášenlivost, ale o toxicitu. Praxe prokázala, že přísná dieta s vyloučením lepku a kaseinu výrazně zlepšuje stav autistických dětí. U některých dětí vyloučení pouze lepku a kaseinu je postačující a dochází k úpravě chování za různě dlouhou dobu dodržování diety. U jiných dětí je ovšem tato dieta nepostačující a je třeba vyloučit další potraviny ze stravy. Tyto další potraviny je třeba hledat speciálními laboratorními testy, které v naší republice ještě nejsou zcela běžně dostupné. Při zavádění diety je možné v počátcích očekávat zhoršení stavu, obdobně jako u alergií.

Celiakie

U celiakie (intolerance lepku) je třeba vyloučit ze stravy lepek. Vyloučení lepku ze stravy bývá celoživotní. Ačkoli se jedná u této diagnózy o vyloučení lepku ze stravy, část pacientů negativně reaguje na podávání mléka a mléčných výrobků, je tedy nutné rovněž tyto výrobky ze stavy vyřadit. Toto vyloučení mléčných výrobků ze stravy může být přechodného charakteru, než se sníží propustnost střeva a střevo se osídlí vhodnými bakteriemi. Uvedená dieta je tedy vhodná i u této diagnózy.

GFCF dieta - další odkazy

Články k problematice Celiakie, intolerance lepku na serveru Potravinová alergie.info


Autor článku: Lenka

Počet zobrazení článku: 30836







Poslat odkaz na článek na e-mail

Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
 


Články alergie

Obecné články o problematice potravinové alergie a potravinové intolerance

Všechny články sekce: Články alergie



FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
         potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk   





nabídka práce, zaměstnání a brigády
Hledám práci.cz
nabídka práce a zaměstnání