Parní hrnec

Chcete vařit zdravá, chutná a zároveň dietní jídla? Chcete pokrmy připravit rychle a snadno? Pak je zde pro Vás parní hrnec.

Parní hrnec - jak funguje

Parní hrnec je elektrický kuchyňský spotřebič, který slouží k přípravě pokrmů ve vodní páře. Další využití "párohrnce" je při rozmrazování, ohřívání, pečení nebo dušení potravin. Parní hrnec ohřívá vodu na vodní páru, která poté prochází jednotlivými nádobami s potravinami a vrací se zpět na dno do odkapávací misky, kde kondenzuje.

Parní hrnec součásti

Parní hrnec má následující části:

1. Základna parního hrnce, do které se nalévá voda, a která obsahuje topné těleso, které vodu ohřívá a vytváří vodní páru. Základna parního hrnce obsahuje většinou i vypínač, časovač, měrku množství vody v základně a elektrickou šňůru.

2. Odkapávací miska slouží ke sběru kondenzované páry a velmi drobných zbytků potravin, které se uvolní při oběhu páry během vaření. Po ukončení vaření je třeba tuto nádobu vylít.

3. Nádoby na potraviny jsou skleněné nebo plastové a v některých případech i kovové části, do kterých se vkládají a vaří jednotlivé potraviny. Většinou jde o dvě nebo tři nádoby, které se staví na sebe nad základnu parního hrnce. Nádoby mají ve spodní části otvory, kterými proudí vodní pára. Počet nádob, které použijeme, závisí na množství potravin, které vaříme. Je možné v parním hrnci použít pouze jednu nádobu, ale i všechny tři nádoby, například s bramborami, zeleninou a masem nebo rybou.

4. Poklice je poslední částí parního hrnce, která zaklopí horní nádobu na potraviny a umožní oběh páry. V poklici jsou většinou 2 otvory, které slouží k odchodu nadbytečné páry z hrnce. Pokud by tam uvedené otvory nebyly, došlo by k natlakování hrnce, a jak již název napovídá, parní hrnec není tlakový hrnec (tzv. papiňák).

5. K parnímu hrnci většinou dostanete i misku nebo misky na drobné potraviny. V těchto miskách uvaříte například rýži, kuskus, různé míchané pokrmy nebo sladká jídla. Do parního hrnce je za stejným účelem možné vložit i plastové nebo skleněné misky.

Výhody parního hrnce

Parní hrnec má několik nesporných výhod, které z něj dělají výborného, rychlého i úsporného pomocníka v kuchyni.

Kvalita a chuť vařených potravin v parním hrnci - výhoda číslo 1

Parní hrnec nevaří ve vodě, nepeče při vyšších teplotách ani nesmaží na nezdravém tuku, prostě jen vaří v páře. A vaření v páře je jeho největší výhodou, protože při vaření v páře zůstává v potravinách, včetně zeleniny, více vitamínů, minerálů, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin (zejména v rybách a mořských plodech). Jde asi o nejzdravější způsob vaření potravin, který zanechává jejich přirozenou chuť a "neobohacuje" je o škodliviny jako jsou například různé karcinogenní látky.

Příprava více jídel nebo potravin najednou - výhoda číslo 2

Do parního hrnce můžeme vložit několik potravin nebo jídel a vařit je tak najednou. Pro ilustraci můžeme použít výše uvedený příklad s bramborami, zeleninou a rybou. Do každé nádoby vložíme jednu surovinu a poté vaříme najednou. Pokud máte obavu, že všechny potraviny budou cítit pachem ryby, tak jde o obavu planou. Vaření v páře má tu výhodu, že i více potravin, byť velmi aromatických, je možné vařit dohromady bez vlivu na jejich chuť.

Rychlost parního hrnce-výhoda číslo 3

Vaření v páře je velmi rychlé, protože parní hrnec je schopen plně pracovat do 5 vteřin od zapnutí. Pokud uvedu příklad s vařením noků, které se běžně vaří 2-3 minuty, tak vlastní doba vaření je stejná při klasickém vaření i při vaření v parním hrnci. Rychlost spočívá v rozdílu času, kdy začíná pracovat parní hrnec (5 vteřin) a dobou, kterou trvá uvedení vody do varu v hrnci na sporáku (minimálně několik minut).

Údržba parního hrnce - výhoda číslo 4

Údržba parního hrnce je velmi snadná. Protože v

aříme v páře, tak nedochází k připečení nebo jinému těžko či hůře odstranitelnému znečištění nádob. Umytí je potom velmi jednoduché a rychlé. Není problém vložit nádoby i odkapávací misku do myčky.

Příkon parního hrnce

Určitě nezanedbatelnou charakteristikou při výběru elektrických spotřebičů je jejich spotřeba. Příkon parního hrnce se většinou pohybuje kolem 800-900W. V nabídce internetových obchodů jsou i parní hrnce s příkonem 2000W.

Parní hrnec shrnutí

Parní hrnec je velmi dobrým pomocníkem v kuchyni. Pomocníkem, kterého ocení všichni, lidé s dietou i bez diety. Parní hrnec vám připraví jídla zdravá, chutná, připraví Vám je rychle, ušetří Vám práci i čas.

Recepty pro parní hrnec

Parní hrnec může být velmi užitečnou pomůckou při vaření jídel pro potravinovou alergii a potravinovou intoleranci. Z tohoto důvodu jsme vytvořili na našem serveru speciální rubriku receptů pro vaření v páře - Parní hrnec recepty


Autor článku: Petr

Počet zobrazení článku: 72137







Diskuse ke článku

Diskuse ke článku: Parní hrnec

Poslat odkaz na článek na e-mail

Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
 


Přístroje, pomůcky a testy

Články zaměřené na různé přístroje, elektrické spotřebiče a různé pomůcky, které mohou být užitečné při přípravě, ošteření, vaření, pečení nebo skladování potravin a pokrmů. Další pomůcky a užitečné věci pro usnadnění života nejem při potravinové alergii nebo potravinové intoleranci. Vlastní testy přístrojů a pomůcek

Všechny články sekce: Přístroje, pomůcky a testy



FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
         potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk   





Hledám práci.cz
široká nabídka zaměstnání
Volná místa, práce, zaměstnání a brigáda pro Vás
wwww.hledampraci.cz


IT/telekomunikace
Volná místa telekomunikace, informační technologie

administrativa
Zaměstnání v oboru administrativa (asistent, asistentka, recepční atd.

personalistika
Personalistika a řízení lidských zdrojů - volná místa

finance
Finanční, účetní a ekonomické pozice

management
Management, nabídka manažerských příležitostí

provoz/výroba
Výroba, kvalita, provoz a obdobné pracovní pozice

logistika/doprava
Pracovní pozice logistika, doprava

obchod/nákup/marketing
Zaměstnání obchod, prodej, marketing, nákup