Atopický ekzém, kožní onemocnění

Atopický ekzém je kožní projev přehnané reakce organizmu na dráždivý podmět. Podmětem může být cokoli, ale v podstatě alergeny můžeme rozdělit na dvě hlavní skupiny:

  • Potraviny
  • Ostatní podněty způsobující atopický ekzém - v této skupině alergen může být téměř cokoli, vyjma potravin. Může to být prach, roztoči, chlorovaná voda, peří apod. Vzhledem k tomu, že jsme na stránkách potravinových alergií, budeme se věnovat hlavně jim.

    Mezi hlavní projevy při potravinových alergiích po zvracení a průjmech patří vznik atopického ekzému. Kůže atopiků je velmi suchá, díky nedostatku lipidů ( ceramidů,), které jsou schopny vázat vodu.
    Příčinou onemocnění je zvýšená propustnost střevní stěny, která je podrážděna (alergizující potravina nebo její složka) alergenem, který je dále šířen do organizmu. Kůže plní funkci vylučovací, snaží se tedy organizmus zbavit těchto nežádoucích látek.

    Atopický ekzém začíná nejčastěji v kojeneckém věku, zpravidla ve 3 měsících, a to nejprve na obličeji, rukou, nohou s následným s postupným šířením na celé tělo.

    V předškolním věku se typicky lokalizuje do krční rýhy a záhybů končetin - loketních jamek, zápěstí, podkoleních jamek a pod hýždě.

    Atopický ekzém má také množství stupňů postižení kůže od hrubé "struhadlovité" kůže, přes puchýře až po krvavé praskající šupiny. Takto postižená kůže je velmi jemná a svědí. Dítě si svědící pokožku škrábe, čímž dochází k dalšímu zhoršování stavu pokožky.

    Pediatr a atopický ekzém

    Pokud se u dítěte objeví atopický ekzém, je třeba navštívit pediatra, který Vám v počáteční fázi předepíše různé mastičky s přídavkem zinku, dehtu nebo urey. Pokud je ekzém v akutním fázi, pravděpodobně Vám lékař nabídne kortikosteroidní mast. Po její aplikaci dochází k výraznému zlepšení. Mast se může používat pouze týden, vzhledem k možným vedlejším účinkům

    Alternativou těchto preparátů jsou nové lokální imunomodulátory - nová generace mastí, jejichž nežádoucí účinky jsou ve srovnání s kortioko-steroidy minimální. Aplikací mastí léčíme pouze následky podráždění organizmu, je třeba odstranit příčinu potíží.

    Pediatr Vám nesdělí příčinu potíží s atopickým ekzémem, na tu musíte přijít sama. Je i možné, že se u lékaře dozvíte, že dítě moc myjete a přeháníte hygienu, čímž ničíte ochranou vrstvu pokožky a pokožka reaguje přehnaně. Téměř bych řekla, že se jedná o detektivní pátrání s nejistým výsledkem.

    Kojenci a batolata

    Při velmi silné přecitlivělosti na potraviny dítě reaguje i na alergen, který přešel do mateřského mléka. Tedy i při výlučném kojení se může u kojence objevit ekzém, související s potravinovou intolerancí.

    Pomoc u kojenců s atopickým ekzémem

    V tomto případě je nejlepším řešením udržení kojení co nejdelší dobu, ovšem je nutné, aby matka dodržovala dietu. Ze stravy matky je nutné vyloučit všechny případné alergeny - tedy mléko, mléčné výrobky, sóju, vejce, dráždivá jídla, dráždivou zeleninu a ovoce. Dieta začíná pouze u rýže, vařené zeleniny.

    Po zlepšení atopického ekzému,což může trvat i měsíc můžete začít přidávat do své stravy pomalu s odstupem několika dní, spíše i týdne další potraviny. Vždy po zavedení další potraviny do svého jídelníčku čekejte, zda se u dítěte projeví zhoršení atopického ekzému. Pokud je atopický ekzém způsoben pouze potravinovou intolerancí, pravděpodobně časem najdete možný alergen. V opačném případě je možné, že atopický ekzém u Vašeho dítěte je zapříčiněn ostatními faktory, případně jejich kombinací.

    Atopický ekzém a pomoc u batolat

    Pokud se atopický ekzém objeví v batolecím věku, příčinu opět hledejte ve stravě. První možnou příčinou vypuknutí atopického ekzému je podání náhradní kojenecké výživy - mléka. Reakce může nastat i po podání HA mléka. Pokud se ekzém projeví později, po podání příkrmů, je třeba opět pátrat po možné příčině. V každém okamžiku by jste měla vědět, co jte dítěti podala a mohlo by být možnou příčinou. Ekzém se může projevit třeba až po dvou, třech dnech po podání, je tedy nutné nové potraviny zařazovat časovým odstupem. Pokud se vám nedaří možný alergen nalézt, je třeba i u větších dětí zařadit dietu popsanou výše s tím rozdílem, že dietu podáváme dětem. Nezapomeňte, pokud nadále kojíte dodržovat dietu vy i vaše dítě.

    Další léčba atopického exému

    Pokud jste odhalili příčinu atopického ekzému, máte vyhráno. Vyloučením alergenu dojde k ústupu onemocnění do klidové fáze. Kůže atopiků je velmi citlivá a suchá. Je třeba ji pravidelně 1-2x denně promazávat mastným krémem.

    Pokud se u vašeho dítěte jedná o potravinovou intoleranci, funguje kůže jako indikátor. Po podráždění organizmu alergenem dojde opět k výsevu ekzému.

    Je tedy třeba přísně eliminovat alergeny ze stravy, zejména je nutné dbát zvýšenou pozornost tzv. skrytým alergenům - např. v emulgátorech přidávaných do stravy (např. E322 může obsahovat přídavek mléka)

    V případě potíží je třeba zpřísnit dietu a odhalit alergen ve stravě, a zároveň potíráme postižená místa

    Vhodné k promašťování pokožky jsou olejové koupele. Vybíráme přípravky , které neobsahují parfémy a dráždivé konzervační látky. Po koupeli pokožku osušíme a ihned promažeme zvláčňujícím a zvlhčujícím krémem. "Obyčejné" mýdlo o takto postižené pokožky nepoužíváme, protože vysušuje pokožku, což je nežádoucí.



    Více o prostředcích léčby naleznete na Atopický exém léky, masti

    Atopický ekzém - seriál

    Články k problematice Atopický ekzém


    Autor článku: Alergie na mléko

    Počet zobrazení článku: 211449







    Poslat odkaz na článek na e-mail

    Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
     


    Lékárna

    V sekci lékárna naleznete články týkající se léků a léčiv ve spojitosti s problematikou potravinové alergie

    Všechny články sekce: Lékárna



    FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
  •          potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
    Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk   





    nabídka práce, zaměstnání a brigády
    Hledám práci.cz
    nabídka práce a zaměstnání