Vápník - Ca

Vzhledem k tomu, že nejčastějším alergenem u dětí jsou BKM, bílkoviny kravského mléka, vyvstává otázka, jak dodat do stravy dostatek vápníku, pokud je nutné mléko vysadit z jídelníčku. Není to však takový problém, přestože denní spotřeba vápníku není nízká:

(Množství doporučované The UK Department of Health (Oddělení pro zdraví Velké Británie) jako vhodné pro 97% lidí) Srovnání: mléko …120 g vápníku na 100g

"Alternativní" potraviny s Ca (v závorce poměr Ca na 100g potraviny)

mořské řasy (např.Wakamé - 1300mg, Hiziki - 1400mg, mořské řasy mají velmi dobrou využitelnost Ca; existuje Rýžový nápoj obohacený vápníkem z mořských řas Alnatura, k dostání v DM drogeriích, 4 dcl denně dodají skvělých 480mg vápníku), mandle (240mg), sušené meruňky (87mg), vlašské ořechy (94mg), lískové ořechy (140mg), sezam (700 mg), semínka slunečnice (110mg), sardinky v oleji (354 mg), mák (1400mg), cukrová melasa (550mg), fazole, hlávkový salát, pórek (80 mg), pomeranče, fíky sušené (193mg), brokolice (105 mg), kapusta (115mg), sójová mouka (227mg), celozrnný chléb (54mg), kedlubny (68mg), dušené zelí (212 mg), listy pampelišky (170mg - v těch je více vápníku než ve špenátu), špenát (125mg, vápník ze špenátu je ovšem obtížně vstřebatelný), merlík chilský (quinoa), amarant (341mg) a vaječné skořápky (které se dají rozdrtit na prášek a přidat do jídla - pro zajímavost - naše babičky to dělaly tak, že vaječné skořápky nejprve rozdrtily na prášek, poté přidaly citronovou šťávu - prášek se rozpustí za cca dva dny a takovýto výluh je pak plný Ca - na bázi vaječných skořápek je kvalitní preparát BIOMIN H, kterým lze suplementovat vápník, pokud je potřeba), atd.

Vápník v tekutinách

Pití tvrdé vody může poskytovat 200mg vápníku denně, ale měkká voda neobsahuje skoro žádný (v ČR je ale pramálo lokalit s měkkou vodou). Minerálky se také liší obsahem vápníku a jejich konzumací také lze dodat dobře využitelný vápník - např. kojenecká voda Fromin (74mg/l), atd. Z čajů - Rooibos, Lapacho čaj obsahuje Ca, Lapacho ale není vhodný pro děti do 3 let a kojící ženy - v těchto kategoriích není dostatek studií o vlivu účinné látky čaje na lidský organismus.Nesmí se pít během těhotenství -více http://www.drugdigest.org/wps/portal/ddigest).

Vápník a hořčík

Abychom prospěli svým kostem, nestačí pouze zajistit přísun vápníku - je nutný také jeho správný poměr s hořčíkem, ale důležité jsou i další prvky (vitamín D, fosfor, zinek, atd.) a také pohyb. Na vylučování vápníku z těla se negativně podepisuje kofein, alkohol, přílišné solení a nadužívání antacid.

Pro zdraví kostí nepříliš vhodný a nevyvážený poměr minerálů bývá vyčítán právě mléku, takže pokud budete konzumovat stravu bohatou na zeleninu, luštěniny, semínka, celozrnné výrobky, které dodají hlavně hořčík tolik potřebný k dobrému využití vápníku v organismu, nemusíte se nedostatku Ca obávat.




Článek původně vznikl jako součást článku Atopický ekzém IV.- Hypoalergenní dieta v těhotenství a u rizikových dětí.

Články k problematice Jídlo jako lék


Autor článku: Věra

Počet zobrazení článku: 31136







Diskuse ke článku

Diskuse ke článku: Vápník - Ca

Poslat odkaz na článek na e-mail

Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
 


Lékárna

V sekci lékárna naleznete články týkající se léků a léčiv ve spojitosti s problematikou potravinové alergie

Všechny články sekce: Lékárna



FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
         potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk   





IT/telekomunikace
Volná místa telekomunikace, informační technologie

administrativa
Zaměstnání v oboru administrativa (asistent, asistentka, recepční atd.

personalistika
Personalistika a řízení lidských zdrojů - volná místa

finance
Finanční, účetní a ekonomické pozice

management
Management, nabídka manažerských příležitostí

provoz/výroba
Výroba, kvalita, provoz a obdobné pracovní pozice

logistika/doprava
Pracovní pozice logistika, doprava

obchod/nákup/marketing
Zaměstnání obchod, prodej, marketing, nákup