Diabetes – cukrovka - o nemoci

Cukrovka je chronické autoimunitní onemocnění, způsobené poruchou tvorby inzulínu, což má za následek narušení metabolismu cukrů v organismu. Projevuje se zvýšenou hladinou cukru (glukózy) v krvi. Je zasažen metabolismus i ostatních živin v organismu.

Typy cukrovky:

1.) Diabetes I. typu - juvenilní diabetes (propuká náhle v dětství nebo v mládí). Je způsoben narušenou tvorbou inzulínu – nefunkčnost Langerhansových ostrůvků. Tento typ je závislý na podávání inzulínu. 2.) Diabetes II. typu - diabetes dospělých (propuká nejdříve po 30. roce života). Je způsoben porušením uvolňování inzulínu ze slinivky nebo pouze částečnou funkcí slinivky. Propuká pozvolna. Tomuto typu může předcházet porušená tolerance glukózy v organismu. 3.) Těhotenský diabetes - objevuje se pouze v těhotenství u žen, které nikdy diabetem netrpěly a po skončení těhotenství odeznívá, bez další léčby a komplikací.

Cukrovka příčiny :

1.) Diabetes I. typu – nefunkčnost beta buněk Langerhansových ostrůvků slinivky produkujících inzulín. Příčinou je pravděpodobně kombinace genetických vlivů, autoimunitního systému organismu a spouštěče, kterým může být např. infekce. Podle posledních výzkumů svůj vliv může sehrát i předčasná konzumace kravského mléka u kojenců. Děti s diabetem I. Typu jsou většinou štíhlé postavy. 2.) Diabetes II. typu - je dáván do souvislosti s genetickými vlivy, nezdravou výživou, stresem, nedostatečným pohybem a zejména s nadváhou, je-li nadbytečný tuk uložen v pase (typ jablko). 3.) Těhotenský diabetes - souvisí s působením těhotenských hormonů v kombinaci s dědičnými dispozicemi. Nadváha může rovněž sehrát svoji roli, ovšem tento typ diabetu se vyskytuje i u štíhlých žen. V těhotenské poradně je ženě pravidelně kontrolována hladina cukru v krvi. Prvním varovným příznakem může být urputné zvracení, které přetrvává i po ukončení I. Trimestru. V případě diagnostiky těhotenského diabetu, žena navštěvuje rovněž diabetologickou poradnu v porodnici či gynekologii větších nemocnic.

Cukrovka příznaky:

1.) Diabetes I. typu U menších dětí většinou převažuje abnormální žízeň, časté močení, opětovné noční pomočování, únava a pocit hladu. Vyskytuje se náhle u dětí, které byly dosud zcela zdravé a jejichž nemocnost byla minimální. Vzhledem k tomu, že se jedná o autoimunitní onemocnění, sdružuje se rovněž s onemocněními stejného typu, jako jsou např. celiakie, poruchy štítné žlázy apod. 2.) Diabetes II. typu Mezi hlavní příznaky patří zamlžené vidění, změna pocitu sladké chuti, svědění kůže a typická suchá svědivá ložiska, žízeň, únava, časté močení. Nezanedbatelným faktorem je pomalé a nehojící se rány, mravenčení dolních končetin (postižení nervů).

Náhlé komplikace diabetu:

Hypoglykémie - nízká hladina krevního cukru (glukózy) příčiny hypoglykémie: velká dávka inzulinu, špatně zvolený typ inzulinu, nadměrná námaha, málo cukrů v jídle. Pokud není hladina cukrů vyrovnána, vede k dezorientaci, změnám chování a u dětí k padání a odmítání chůze. V nejhorším a neléeném případě může dojít ke komatu a smrti. 2) Hyperglykémie - vysoká hladina krevního cukru (glukózy) může vést: a) diabetická ketoacidóze u diabetiků I. Typu – diabetické ketocidóze, jejiž příčinou může být vynechání dávky inzulínu, stres, nemoc. Příznaky: zvracení, nevolnosti, nechuť k jídlu, pocity slabosti, ospalost, a další klasické příznaky hypeglykemie - žízeň, sucho v ústech, suchá nebo zčervenalá kůže, pokud není léčena může vést rovněž ke kómatu a smrti b) hyperglykemický hyperosmolární syndrom (u diabetiků II.typu) příčina: neléčená infekce, léky, mrtvice, nedostatečné množství tekutin. Příznaky: sucho, vyprahlo v ústech, velká žízeň, ospalost, zmatenost, teplá, suchá kůže bez pocení, vysoká hladina glukózy v krvi,pokud není léčen může vést ke kómatu a smrti

Chronické komplikace:

- postižení nervů (diabetická polyneuropatieí)- pravidelné neurologické vyšetření - postižení sítnice (diabetická retinopatie)- pravidelné vyšetření očního pozadí - postižení ledvin (diabetická nefropatie)- pravidelná kontrola moči (albuminu) - postižení malých cév (mikroangiopatie) Především makrovaskulární komplikace postihující především pacienty s diabetem II. typu - onemocnění srdce a cév – redukce váhy a její uržení na optimální úrovni, cévní vyšetření zejména cév dolních končetin, které bývají postiženy nejčastěji.

Články s problematikou Cukrovka (diabetes)


Autor článku: Lenka

Počet zobrazení článku: 117945







Poslat odkaz na článek na e-mail

Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
 


Články alergie

Obecné články o problematice potravinové alergie a potravinové intolerance

Všechny články sekce: Články alergie



FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
         potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk