Bezmléčná dieta

Indikace: Bezmléčná dieta se pacientům, zejména kojencům nasazuje při reakci na mléčné příkrmy, umělou výživu, ale reakce na některou složku mléka se může objevit kdykoli během života nebo v souvislosti s jiným onemocněním

Bezmléčná dieta potíže:

Reakce mohou být od místního podráždění (zčervenání pokožky), zvracení, průjem, atopický ekzém až po prudkou reakci – anafylaktický šok. Další indikací k bezmléčné, resp. K bezlaktózové dietě je nesnášenlivost laktózy.

Bezmléčná dieta popis:

U bezmléčné diety je třeba rozlišovat typy - nesnášenlivost např. laktózy a alergii na některou složku mléka – zejména některé z bílkovin U prokázané alergie jsou v krvi přítomny protilátky proti některé z bílkovin kravského mléka - běžně se v krvi zkoumají 4 druhy bílkovin. Reakce organismu na tyto látky jsou alergického typu. U nesnášenlivosti se ve střevě nevyskytuje, nebo pouze v malé míře některý z enzymů, který má na starosti štěpení této složky. Jednotlivé enzymy jsou nezastupitelné, tudíž ve střevě dochází k hromadění nestrávených složek potravy a k jejich následnému kvasícímu a hnilobnému procesu.

Jídelníček bezmléčná dieta:

Pacientům s bezmléčnou dietou se doporučuje vynechat z jídelníčku veškeré potraviny, ve kterých je obsaženo mléko v jakékoliv podobě - bílkoviny, kasein, mléčný pudr, syrovátka, podmáslí apod., protože u většiny výrobků nejsou detailně rozepsány jednotlivé mléčné složky. Navíc při výrobních procesu nedochází k úplné separaci jednotlivých složek mléka. Pouze u dietních výrobků, jsou tyto jednotlivé složky uvedeny a spotřebitel si může vybrat výrobek vhodný pro jeho typ diety. Kojencům při reakci na mléčnou bílkovinu je předepisována náhradní kojenecká výživa s naštěpenou bílkovinou (např.Nutrilon pepti), při silných reakcích či velmi zvýšených protilátkách (např.Nutrilom Pepti MCT), ve kterém jsou tyto bílkoviny rozloženy a štěpeny dále na jednodušší složky. Bezlaktózová dieta je předepisována lidem s laktózovou intolerancí a lidem s vrozeným metabolickým onemocněním – vrozená laktózová intolerance, galaktosemie. S věkem snášenlivost laktózy organismem klesá, protože aktivita střevního enzymu laktázy s rostoucím věkem klesá. V současné době jsou již na našem trhu k dispozici výrobky s obchodním názvem Minus L, ve kterých je již laktóza neštěpená. Ty jsou ale vhodné pouze pro osoby s nesnášenlivostí laktózy. U onemocnění galaktosemiíí vhodné , bohužel, nejsou, protože pro potřeby tohoto onemocnění není ještě laktóza rozštěpená natolik, aby mohla být zpracována organismem Při reakcích na mléčný cukr – laktózu se používají kojenecká mléka se sníženým obsahem laktózy – Nutrilon Low Laktosa, nebo téměř bezlaktózové mléko Nestlé – AL110. Po průjmových onemocněních, kdy je množství laktázy ve střevě omezeno lze použít na přechodnou dobu mléko Sunar – Alidiar. Jako náhrada by se mohly jevit výrobky obsahující sóju, ty jsou ale vhodné pouze u jedinců, kteří nemají prokázanou alergii, protože u alergických jedinců je vysoké riziko (až 50%) že vznikne alergie i na sóju. Vhodnou náhražkou jsou rostlinná mléka (rýžové, ovesné apod.)

Bezmléčná dieta závěr:

U kojenců je třeba bezmléčnou dietu s vyloučením veškerých výrobků s těmito složkami dodržovat opravdu přísně. Samozřejmostí je vyloučení veškerých mléčných výrobků, másla a margarínů a je třeba používat pouze čistě rostlinné margaríny. S rostoucím věkem se alergie může utlumit. U dospělých je snášenlivost jednotlivých druhů výrobků zcela individuální záležitostí. Je nutné opravdu číst složení veškerých výrobků, které člověku s touto dietou podáváte. Složky mléka se opravdu vyskytují téměř ve všech výrobcích, dokonce i tam, kde by jste ho opravdu nehledali – salámy, paštiky, suchary, léky apod. Zvláštní pozornost je třeba věnovat i běžnému pečivu – mléčná složka se nevyskytuje pouze u „obyčejných“ rohlíků a běžného kmínového chleba – Šumavy – ale dle místních pekáren se i toto musí hlídat. Do ostatního pečiva se přidává syrovátka či podmáslí, které prodlouží trvanlivost pečiva a zlepšují jeho chuť. Nejlepší je tedy kupovat pečivo balené, kde je uvedeno jeho složení.

Články k problematice Intolerance laktózy a Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM)


Autor článku: Lenka

Počet zobrazení článku: 67849







Diskuse ke článku

Diskuse ke článku: Bezmléčná dieta

Poslat odkaz na článek na e-mail

Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
 


Dieta a jídelníček

V sekci Dieta a jídelníček naleznete články spojené s problematikou stravy, diety a samozřejmě i recepty pro jednotlivé typy potravinové alergie

Všechny články sekce: Dieta a jídelníček



FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
         potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk   





Hledám práci.cz
nabídka práce a zaměstnání
Volná místa, práce, zaměstnání a brigáda pro Vás