Makrobiotika III. makrobiotická kuchyně

V makrobiotice je správná příprava a vaření pokrmů velmi důležité.

1. Mytí

Zeleninu omyjte kartáčkem s přírodními štětinami ve studené vodě těsně před zpracováním. Dbejte na to, aby ze zeleniny nebyla mytím odstraněna vrchní slupka, která je nejvýživnější částí rostliny. Mořské řasy propláchneme 2-3x ve studené vodě, případně ponecháme několik minut namočené, což nám dále usnadní krájení. Obiloviny a luštěniny proplachujeme v sítu v hrnci – propláchneme a vodu vyměníme 2-3x. Luštěniny před vařením máčíme 6-8 hodin. Vodu z namáčení luštěnin nepoužíváme, z namáčení obilovin používáme dále při vaření.

2. Vaření

a) obilovin vaříme v tlakovém hrnci bez míchání. Po uvaření necháme v hrnci ještě 5 minut dojit. Můžeme uvařit obilovin i více, protože obiloviny můžeme ohřát a v lednici vydrží uvařené několik dní. Pšeničný bulgur či kuskus připravíme tak, že v misce osolíme a zalijeme vařící vodou, přikryjeme a necháme vsáknout vodu. b) luštěnin vaří se déle něž obiloviny. Před vařením slijeme vodu z namáčení a nalijeme čistou. Vaříme pomalu a kontrolujeme dostatek vody, kterou dle potřeby doplňujeme. K luštěninám přidáme ke konci varu řasu kombu a sůl a necháme odpařit zbytek vody. c) zeleniny zeleninu připravujeme varem ve vodě, v páře či rychlým smažením na malém množství tuku. Na vaření v páře používáme nerezový pařák. Vodu pod pařákem uvedeme do varu, přidáme zeleninu na pařák a vaříme do změknutí. Vodu po vaření zeleniny ve vodě dále používáme do polévek: lze ho i omezenou dobu skladovat v ledničce. Při rychlém smažení otřeme pánev sezamovým olejem. Pokud chceme zeleninu do měkka, vaříme na mírném ohni déle, než v případě, kdy chceme zeleninu křehkou. Tu připravujeme na prudkém ohni krátkou dobu. Na konci vaření přidáme sůl. Dalším způsobem je „vaření bez vody“ – nishime. Na dno hrnce dáme namočenou řasu kombu a na ni přidáme na proužky nakrájenou zeleninu a zalijeme 2 cm vody. Vaříme do doby než se všechna voda odpaří a zelenina je měkká.

Články k problematice Makrobiotika a makrobiotická strava


Autor článku: Lenka

Počet zobrazení článku: 33334







Diskuse ke článku

Diskuse ke článku: Makrobiotika III. makrobiotická kuchyně

Poslat odkaz na článek na e-mail

Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
 


Dieta a jídelníček

V sekci Dieta a jídelníček naleznete články spojené s problematikou stravy, diety a samozřejmě i recepty pro jednotlivé typy potravinové alergie

Všechny články sekce: Dieta a jídelníček



FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
         potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk