Bezezbytková dieta

Indikace: Bezezbytková dieta je ordinována u pacientů s onemocněním střev - Crohnova choroba, Ulcerózní kolitida a ostatní typy střevních kolitid.

Potíže:

Pacienti trpí dlouhodobějšími průjmy, hleny a krvácení ze střev. U pacientů se potíže vyskytují ve vlnách. Dle závažnosti je třeba tuto dietu více či méně zpřísnit. Navíc u těchto pacientů je snášenlivost jednotlivých potravin zcela individuální.

Bezezbytková dieta popis

Velmi přísně je třeba bezezbytkovou dietu dodržovat v období akutních potíží souvisejících s onemocněním, v klidovém období nemoci nemusí být dieta tak přísná, ale je třeba její zásady zachovávat pořád. Hlavním znakem diety je konzumace takových potravin, které po zpracování trávicím ústrojím zanechávají minimum nestavitelných zbytků, čímž se sníží mechanické dráždění střeva a jeho následné reakce. Z jídelníčku by měly být vyřazeny luštěniny a většina ovoce a zeleniny. V případě jejich konzumace, musí být zbavena slupek a zrníček, nejlépe předvařená v kašovité konzistenci. Dalším hlavním pilířem je velké omezení cukrů ve stravě, zejména cukrů složených – řepný – sacharóza. Složené cukry mají delší řetězec, tudíž jejich zpracování je náročnější. Při potížích dochází k jejich špatnému zpracování, hromadí se ve střevě, kde dochází k jejich kvašení a dále zhoršují střevní potíže postiženého. Upřednostňuje se tedy používání jednoduchých cukrů – glukózy, fruktózy

Bezezbytková dieta jídelníček

Mezi hlavní potraviny patří loupaná rýže, těstoviny, brambory, vejce, a libové netučné maso. Snášenlivost ostatních potravin je individuální. Ovoce a zelenina pouze ve velmi omezených množstvích a to pouze druhy, které jsou pacientem tolerovány.

Bezezbytková dieta závěr

Dodržování a přísnost a složení bezezbytkové diety je zcela individuální a je zcela závislá na zdravotním stavu pacienta. Při diagnostice některého z uvedených onemocnění by se měly zásady dodržovat celoživotně a dietu průběžně upravovat dle momentálních potřeb.


Autor článku: Lenka

Počet zobrazení článku: 69574







Diskuse ke článku

Diskuse ke článku: Bezezbytková dieta

Poslat odkaz na článek na e-mail

Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
 


Dieta a jídelníček

V sekci Dieta a jídelníček naleznete články spojené s problematikou stravy, diety a samozřejmě i recepty pro jednotlivé typy potravinové alergie

Všechny články sekce: Dieta a jídelníček



FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
         potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk   





Hledám práci.czVolná místa, práce, zaměstnání a brigáda pro Vás
zaměstnání, nabídky práce, brigáda