Dělená strava

Co je vlastně dělená strava? Jde o populární metodu hubnutí nebo je podstatou dělené stravy něco jiného? Jaké jsou možnosti a využití v případě dietetických problémů?

Dělená strava nemusí být jen „Kořínková“

Asi jste taky o dělené stravě slyšeli. Možná hlavně v souvislosti s Lenkou Kořínkovou a jejími recepty nebo možná s někým, kdo se podle jejích zásad stravoval (ze známých lidí třeba Štefan Margita, Eva Urbanová, Jitka Asterová…). Co možná nevíte, že dělená strava nemusí být jen „Kořínková“. Pokud máte zájem, pojďte se s námi vrátit na začátek.

Co bylo na začátku?

Na začátku byl dr. Howard Hay. V 30. letech minulého století tento pán trpěl těžkou chorobou ledvin a tehdejší medicína mu nebyla schopna pomoci. Vzhledem ke svému vzdělání dělal pokusy sám na sobě. Pokusy se stravou. Zjistil, že pokud upraví stravování podle složení našeho těla (80% zásaditých a 20% kyselých prvků) a uvede tak stravu do harmonie se svým tělem, uleví se mu. Výsledky byly překvapivé, protože se mu podařilo zcela zbavit obtíží. V budoucnu pokračoval v jeho práci a studiu také jeho syn. Ačkoliv dělenou stravu nelze považovat za lékařskou metodu, není sporu o tom, že přináší zlepšení při řadě obtíží a onemocnění od nemocí látkové výměny, přes potíže v klimakteriu, cukrovku a ekzémy konče. Zajímavé je, že stejná strava může např. pomoci podvyživenému člověku zvýšit váhu a člověku trpícímu nadváhu váhu snížit. Dělená strava je totiž o harmonii.

Jak funguje dělená strava?

Velmi laicky řečeno je dělená strava založena na konzumaci jídel stejných skupin nebo takových, která jsou vzájemně neutrální. Tím se dosáhne jednoduššího trávení potravy. Pokud totiž jíme jídla všech skupin najednou, tělo paradoxně spotřebuje valnou část energie přijaté z potravy na vlastní proces trávení! Neúměrně brzo se pak znovu dostavuje nejprve únava z jídla a následně pocit hladu. Pokud jíme podle principu dělené stravy, trávící trakt se méně namáhá, člověk necítí po jídle únavu a i u zcela zdravého člověka, který nepotřebuje odstraňovat či zmírňovat neduhy se zvýší jeho výkonnost. Po dělené stravě se člověk bez nadsázky cítí spokojeně, tak jak nám slibují reklamy na probiotické jogurty.

Hay versus Kořínková

Dělení potravin do skupin podle dr. Haye v minulých letech zpopularizovala a dále na něm pracuje německá autorka Ursula Summová. Toto dělení dle Haye (pro zjednodušení budeme dále říkat dle Hayeovi metody, ačkoliv má na něm lví podíl i pí Summová) je v mnoha ohledech odlišné od toho, co v našich zemích publikuje pí Kořínková. Osobně se domnívám, že ačkoliv dělení dle Kořínkové je snažší na zapamatování, dle dr. Haye se příjemněji žije/jí a prakticky absentuje „odříkání“. Zatímco totiž pí Kořínková dělí potraviny v zásadě na kytičky a zvířátka a tyto skupiny se konzumují po dnech kytičkový den/zvířátkový den, metoda dr. Haye umožňuje jíst potraviny všech skupin v rámci jednoho dne. (Pozn.: na tomto místě podotýkám, že jsem metodu LK nikdy hlouběji nestudovala, takže se omlouvám, pokud bych se dopustila nějaké nepřesnosti.) Podle dr. Haye je možné jíst např. maso a zeleninu a při dalším jídle např. těstoviny a zeleninu nebo např. koláč, pokud však mezi oběma různými chody uplyne rozdíl 4 hodin. Tolik je dle Haye potřeba k tomu, aby se dokončilo trávení a skupiny se vzájemně nepomíchali. Současně dr. Haye doporučuje, aby mezi jednotlivými jídly byl odstup alespoň 2 hodin. Pokud totiž budeme ujídat pořád v průběhu dne, žaludek si neodpočine a bude pořád trávit a nedostaví se kýžené výsledky. V čem se shodují obě metody je, že pokud oddělujeme stravu, pak při jednotlivých chodech hraje menší význam než při jiných dietách velikost porcí. Opět řečeno po selsku: při dělené stravě je možné se více najíst, pokud nás u jiných diet trápí pocit hladu.

Články k problematice Dělená strava


Autor článku: Dana B.

Počet zobrazení článku: 111314







Diskuse ke článku

Diskuse ke článku: Dělená strava

Poslat odkaz na článek na e-mail

Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
 


Dieta a jídelníček

V sekci Dieta a jídelníček naleznete články spojené s problematikou stravy, diety a samozřejmě i recepty pro jednotlivé typy potravinové alergie

Všechny články sekce: Dieta a jídelníček



FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
         potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk   





Hledám práci.cz
široká nabídka zaměstnání
Volná místa, práce, zaměstnání a brigáda pro Vás
wwww.hledampraci.cz


IT/telekomunikace
Volná místa telekomunikace, informační technologie

administrativa
Zaměstnání v oboru administrativa (asistent, asistentka, recepční atd.

personalistika
Personalistika a řízení lidských zdrojů - volná místa

finance
Finanční, účetní a ekonomické pozice

management
Management, nabídka manažerských příležitostí

provoz/výroba
Výroba, kvalita, provoz a obdobné pracovní pozice

logistika/doprava
Pracovní pozice logistika, doprava

obchod/nákup/marketing
Zaměstnání obchod, prodej, marketing, nákup