Odpovedět na příspěvek

Název: Re: Re: coeliac - autor: Marek Ze dne: 28.10.2004
K tomu ovesnému mléku: Oves je pro celiaky poměrně kontroverzní věc. Původně se mělo za to, že všechny obiloviny patří do jednoho pytle, tj. že obsahují lepek a tudíž se jíst nesmí. Oves je ale trošku odlišný, ze všech obilovin je nejmíň příbuzný pšenici a o jeho proteinu se v poslední době zjistilo, že střevní sliznici nepoškozuje. Potvrzují to i nedávné studie, kdy jedna skupina celiatických dětí jedla určené dávky ovsa, zatímco druhá kontrolní skupina nejedla oves vůbec a dodržovala přesně dietu. Po určité době (tuším že po roce) se provedla biopsie tenkého střeva u obou skupin a nebyl shledán prakticky žádný rozdíl mezi oběma skupinami. Takže teoreticky by měl být oves v pořádku. Člověk ale nikdy neví, takže bych se asi do toho ovsa nijak moc nehrnul, ale pokud to dětem nevadí, nakonec proč ne. To teď myslím celiaky, ostatní se nemají čeho bát.

Kozí mléko - ještě jsem se podíval na internetu, někteří lidi ho skutečně tolerují. Možná že pro kozí mléko to platí podobně: sice obsahuje jak kasein, tak laktózu, ale forma je trochu jiná a tak si někdo na to alergii nevytvoří. Kdo ví. I tak je riziko zkřížené alergie vysoké.

Třetí poznámka je k té syrovátce. Ta se vyrábí při zpracování mléka, je to vlastně vedlejší produkt při výrobě sýra. Takže samozřejmě obsahuje podobné látky jako mléko, akorát v jiném poměru. Zejména je v ní velké zastoupení alfa a beta laktoglobulinu, po kaseinu jednoho z nejsilnějších mléčných alergenů. Obsah kaseinu je relativně docela malý, také i obsah laktózy. Dále syrovátka obsahuje i větší množství kravského sérového albuminu. Syrovátka se vyskytuje hodně v pečivu, sušenkách, cukrovinkách apod., dále se přidává do zmrzliny, omáček a používá se jako náhrada za mléko ve spoustě dalších potravin. Mimo to se přidává do masných výrobků, krémů, jogurtů a do taveného sýra.

Ty racio chlebíčky opravdu nic moc, dokonce jsem v nich už několikrát našel špínu a kameny, ale když člověk potřebuje něco co je rychle po ruce, tak se hodí. Teď jsem objevil v Hypernově podobné, jsou kulaté a o něco levnější a zdají se být i trochu kvalitnější. Máte li nápad co použít namísto chleba a rohlíků, aby to bylo chutné a ne moc drahé, budu jen rád.


Jméno:
E-mail:
Název:
Text:
Kotrolní kód:
9 WL  B  X  3


Opište prosím kontrolní kód v červeném rámečku (velkými písmeny !!!). Omlouváme se, ale jde o opatření proti spammu. Děkujeme za pochopení.

 



FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
         potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
Kontakt  Partneři serveru          Tisk   





Hledám práci.cz
široká nabídka zaměstnání
Volná místa, práce, zaměstnání a brigáda pro Vás
wwww.hledampraci.cz


IT/telekomunikace
Volná místa telekomunikace, informační technologie

administrativa
Zaměstnání v oboru administrativa (asistent, asistentka, recepční atd.

personalistika
Personalistika a řízení lidských zdrojů - volná místa

finance
Finanční, účetní a ekonomické pozice

management
Management, nabídka manažerských příležitostí

provoz/výroba
Výroba, kvalita, provoz a obdobné pracovní pozice

logistika/doprava
Pracovní pozice logistika, doprava

obchod/nákup/marketing
Zaměstnání obchod, prodej, marketing, nákup