JOGA TERAPIE

Techniky JÓGOVÉ TERAPIE zahrnují nácvik protahovacích, dechových, meditačních, relaxačních i posilovacích technik a úpravu stravy. Dále je možná i podpora v podobě systematických rozhovorů zaměřených na prostředí a životní situaci klientů.

Jóga ma sílu léčit a i když se výsledky dostavují po delší době, než u konvenční medicíny, přetrvávají naopak mnohem déle, než když vysadíte léky.

Pro jógu nemusíte být zvlášť v kondici ani ohební. Nemusíte být štíhlí ani svalnatí. Jógu nemusíte cvičit pouze když jste zdraví. Jóga není náboženství. JÓGA JE systematická technologie směřující ke zlepšení vaší tělesné, psychické i duševní podstaty. PRAXE JÓGY: snižuje rizikové faktory vedoucí k srdečním příhodám snižuje úroveň stresových hormonů posiluje imunitní systém posiluje a uklidňuje nervový systém zvyšuje prokrvování vnitřních orgánů přivádí více kyslíku ke všem buňkám S ČASEM se zlepšuje: plicní kapacita, funkce střev, lymfatická drenáž, funkce imunitního systému. PRIMÁRNÍM CÍLEM ASÁN NENÍ FLEXIBILTA, ALE ROVNOVÁHA A SOULAD. Každý potřebuje něco jiného: Některé ženy jsou při první návštěvě příliš flexibilní a potřebují zpevnit svaly. Muži mají naopak mnohdy vyvinuté svalstvo, ale chybí jim flexibilta. Nekteří studenti jógy jsou obestřeni strachem, některým chybí motivace. Někteří se potřebují naučit relaxovat a dočerpávat energii. Praxe jógy může zacílit právě ty výzvy a aspekty vašeho života, kde máte příležitost se učit a rozvíjet. Techniky JÓGOVÉ TERAPIE zahrnují nácvik protahovacích, dechových, meditačních, relaxačních i posilovacích technik a také úpravu stravy dle Ajurvédy.

JAK SE LIŠÍ BĚŽNÁ HODINA JÓGY A JÓGOVÁ TERAPIE?

Jestliže jsou vaše zdravotní omezení vážná, může být návštěva běžné hodiny jógy či power jógy nevhodná nebo i kontraproduktivní. S ohledem na vaši aktuální zdravotní situaci je minimálně třeba některé cviky modifikovat. Přílkad: Pozdrav slunce, který se cvičí v obměnách takřka v každé hodině jógy, je pro klienty s omezením karpalního syndromu naprosto nevhodný a je třeba se při cvičení vyhnout pozicím zatěžujícím zbytečně zápěstí. Terapie jógou zahrnuje jemné a citlivé techniky, které umožňují zároveň překonávat vaše individuální zdravotní omezení a postupně čelit výzvám, které před vás kladě váš aktuální stav. Jako klient budete při terapii vedeni postupně k hlubšímu vnímání svého těla a plnému procítění své mysli během praxe.

KDE VŠUDE POMÁHÁ JÓGOVÁ TERAPIE:

Snížení stresu a jeho účinků Syndrom vyhoření Pocity úzkosti Deprese Nadváha či obezita Artritida Astma Bolesti zad Rakovina Syndrom karpálního tunelu Chronický únavový syndrom Fybromyalgie Bolesti hlavy Srdeční příhody Vysoký krevní tlak Neplodnost Nespavost Menopauza Roztroušená skleróza Draždivý tračník (čili IRS – Irritable bowel syndrome) Choroby související s imunitním systémem

DALŠÍ VARIANTY:

V kombinaci s jógovou terapií je možná i podpora v podobě systematických rozhovorů zaměřených na prostředí a životní situaci klientů (tzv. koučink). Tato kombinace je obzvláště vhodná u onemocnění zapříčiněných či ovlivňovaných alespoň do určité míry psychosomaticky. Cílená spolupráce v podobě dialogu umožňuje klientům zapojit v procesu terapie i svou mysl a mnohdy bývá klíčovým faktorem pro úspěšné zlepšení zravotního stavu. V kombinaci s jógovou terapií je možná i podpora v podobě systematických rozhovorů zaměřených na prostředí a životní situaci klientů (tzv. koučink). Tato kombinace je obzvláště vhodná u onemocnění zapříčiněných či ovlivňovaných alespoň do určité míry psychosomaticky. Cílená spolupráce v podobě dialogu umožňuje klientům zapojit v procesu terapie i svou mysl a mnohdy bývá klíčovým faktorem pro úspěšné zlepšení zravotního stavu.

Mgr. Julie Poupětová

Vystudovala obor klinické imunologie a vývojové biologie a při své diplomové práci se věnovala studiu diagnostiky celiakie na AVČR. Od roku 1992 se věnuje výuce pohybových aktivit pro dospělé a od roku 2001 vede lekce zaměřené pouze na jógu a body&mind techniky. Ve své současné praxi se věnuje kromě veřejných lekcí rovněž individuální jógové terapii, podpoře svých klientů v nejrůznějších životních situacích (osobnímu koučinku) a kurzům osobního rozvoje a práce se stresem. Při své práci se zaměřuje na všechny složky osobnosti a práci s energií jako klíčovým elementem procesu uzdravování. Motto: „Mám mnoho dobrých důvodů pro to, abych věřila ve vaše sebeléčivé schopnosti. Mám silnou víru v to, že i vy uvěříte ve své možnosti. “ Kontaktní informace: www.yogapage.org


Autor článku: Julie Poupětová, Mgr.

Počet zobrazení článku: 8075







Diskuse ke článku

Diskuse ke článku: JOGA TERAPIE

Poslat odkaz na článek na e-mail

Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
 


Ostatní články

Články, které není možné zařadit do předchozích kategorií, ale věnují se problematice alergie nebo zdraví či zdravého životního stylu

Všechny články sekce: Ostatní články



FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
         potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk   





Hledám práci.cz
nabídka práce a zaměstnání
Volná místa, práce, zaměstnání a brigáda pro Vás