Sociální dávky a sociální příspěvky

Všichni jistě máte zkušenosti , že diety našich dětí jsou poněkud finančně náročnější, takže několik rad, o co požádat.

Mohu doporučit, aby jste se napřed informovala na vašem úřadě, dle mých zkušeností jsou postupy u různých úřadů i dost odlišné. V jednotlivých městech se zvyklosti mohou lišit, než začnete běhat po úřadech, informujte se v místě, kde je Vám dosud vyplácen rodičovský příspěvek. Měli by Vám dát podrobné informace.


* Rodičovský příspěvek (mateřská) – pobírá se standardně do 4 let věku dítěte, výhodou je, že si k této dávce můžete přivydělat jakoukoli částku. Nyní je příspěvek cca 3600,- Kč.

Pokud dítě má zvýšené finanční nároky na stravu a hodláte zkusit pořádat o příspěk na zvýšené nároky dítěte z důvodu zdravotního postižení, postup je zhruba následující.

1. Zajděte na sociáním úřadě na odbor sociální, oddělení, kde se vyřizuje příspěvek o osobu blízkou (POB) kde si vyzvednete formulář Lékařský nález, kterým žádáte lékařskou posudkovou komisí o posouzení zdravotního stavu dítěte.
2. Formulář odnesete do odborné poradny – gastrologie, alergologie, imunologie apod., vyplní odborný lékař (lékaři), čím více odborných posudků máte, tím lépe. Zbytek formuláře vyplníte vy a odnesete zpět na sociální odbor, případně na úřad, který Vám byl pracovníkem sociálního odboru doporučen. Je možné žádost předat přímo na posudkovou komisi.
3. Termíny vyjádření posudkové komise jsou 2 měsíce (i déle).
4. Dle posudku lékařské posudkové komise je dítě zařazeno do určitého stupně postižení.(dlouhodobě zdravotně postižené, dlouhodobě těžce zdravotně postižené apod.)
5. Posudková komise sdělí platnost tohoto posudku, obvykle 2 roky. Takže po určené době (2 letech) se procedura opakuje. Doporučuji vyřídit, bude se Vám dále hodit pro školku, případně prodloužení rodičovského příspěvku.

Dle výsledku máte několik možností:

  • " Na odd., kde berete rodičovský (mateřský) příspěvek požádejte písemně o příspěvek na stravu, z důvodu zvýšených osobních potřeb dítěte z důvodu postižení a přiložte kopii jednání lékařské posudkové komise, případně, ať si odd. mezi sebou vyřídí. U nás na sociálce na tuto žádost není formulář, ale třeba někde ano, poptejte se. Na tento příspěvek není nárok, ale pokud berete i jiné sociální dávky, tak bych byla optimistická. Datum nároku se počítá od data podání vyplněného formuláře, takže v kladném případě budete mít nárok i za dobu, než přišlo vyjádření z posudkové komise. V kladném případě budete tedy pobírat rodičovský příspěvek a další příspěvek na zvýšené osobní potřeby dítěte.

  • Další možností je, že se vzdáte rodičovského (mateřského) příspěvku a rovnou požádáte o příspěvek při péči o osobu blízkou (POB). Na základě posudku, by vám měli neprodleně vyhovět. Měsíční dávka je nyní cca 3700,-Kč. Nevýhodou je, že si k tomuto příspěvku nyní můžete přivydělat pouze 1,5 násobek životního minima,ani o 0.50 Kč více, jinak Vám ho odeberou. Další výhodou tohoto příspěvku je, že se jeho výše nezapočítává do příjmů rodiny, takže se třeba při pobírání tohoto příspěvku vejdete do dalších dávek. Je třeba na oddělení, kde berete rodičovský příspěvek oznámit, že berete POB, aby Vám výplatu rodičovského příspěvku mohli přerušit. Tyto dávky nelze brát současně.
    Výplata tohoto příspěvku není vázána na věk dítěte, takže teoreticky jej můžete, za splnění podmínek, pobírat až do plnoletosti dítěte.

  • Na základě výsledku vyjádření posudkové komise je dítěti stanoveno procento postižení.
    - do 50% postižení - rodičovský příspěvek (mateřská) je stanovena do 4 let věku jako u ostatních dětí a nemáte nárok na její prodloužení. V tomto případě, pokud budete chtít nebo potřebovat o dítě dále pečovat Vám po 4. narozeninách nezbude nic jiného, než požádat o příspěvek při péči o osobu blízkou (POB).
    - 50% a více postižení - rodičovský příspěvek je Vám prodloužen do 7 let věku dítěte.


    Školka

    Až bude dítě větší a budete uvažovat případně o mateřské školce, bude se vám posudek z posudkové komise hodit. Pokud dítě bude navštěvovat mateřskou školu pouze dopoledne (4 hodiny denně) je rovněž splněna podmínka celodenní péče, a Vám zůstane i nadále rodičovský příspěvek, případně POB. V případě pobírání rodičovského příspěvku je třeba každý měsíc doložit na sociální odb. docházku dítěte do MŠ.

    Dle novely zákona by od nového kalendářního roku mělo být umožněno všem dětem navštěvovat mateřskou školu, aniž by byl odebrán rodičovský příspěvek.


    Žádost na zdravotní pojišťovnu

    Pro zlepšení finanční situace si můžete dát žádost na zdravotní pojišťovnu, revizní komisi o zvýšení úhrad. (u nás připadá asi v úvahu mléko). Žádá se prostřednictvím odborného lékaře gastrologa, alergologa či imunologa. . Zkoušela jsem to, výsledek byl stejný, jako u mléka na recept, takže ve finále žádný. Obávám se, že po lednovém zdražení budou pojišťovny ještě méně ochotné přispívat na mléka. Nejméně ochotna bývá Všeobecná pojišťovna, s ostatními je to trochu lepší. Já jsem nepochodila u OZP.
     

    Sociální dávky v Pardubicích

    Podrobnosti o tom, jak žádat o sociální dávky v Pardubicích naleznete v příspěvku paní Denisy Sociální dávky - Pardubice

    Články k problematice sociální dávky na serveru Potravinová alergie.info


    Autor článku: Lenka

    Počet zobrazení článku: 60048







    Poslat odkaz na článek na e-mail

    Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
     


    Články alergie

    Obecné články o problematice potravinové alergie a potravinové intolerance

    Všechny články sekce: Články alergie



    FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
  •          potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
    Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk   





    Hledám práci.cz
    široká nabídka zaměstnání
    Volná místa, práce, zaměstnání a brigáda pro Vás
    wwww.hledampraci.cz


    obchod/nákup/marketing
    Zaměstnání obchod, prodej, marketing, nákup

    IT/telekomunikace
    Volná místa telekomunikace, informační technologie

    administrativa
    Zaměstnání v oboru administrativa (asistent, asistentka, recepční atd.

    personalistika
    Personalistika a řízení lidských zdrojů - volná místa

    finance
    Finanční, účetní a ekonomické pozice

    management
    Management, nabídka manažerských příležitostí

    provoz/výroba
    Výroba, kvalita, provoz a obdobné pracovní pozice

    logistika/doprava
    Pracovní pozice logistika, doprava