Biopotraviny

Co znamená výraz biopotravina? Jaký je rozdíl mezi biopotravinami a obyčejnými potravinami? Jsou bioprodukty a biopotraviny vhodné pro pacienty s potravinovou alergií nebo intolerancí na potraviny?

Co je biopotravina ?

Pojem potravina je striktně vymezen v legislativě (ZÁKON č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích) . Biopotravina je produktem ekologické zemědělství ve smyslu výše uvedeného zákona – biopotraviny nesmí být vyrobeny (produkovány) za pomocí hnojiv minerálního původu, hormonů, pesticidů. Či geneticky změněných organismů. Biopotraviny nemohou obsahovat přídatné látky používané v potravinářství (É-čka a další stabilizátory, pojiva atd.).

Jak poznám biopotravinu ?

Biopotraviny mají jednoznačně stanoveno, jak musí být označovány. Biopotraviny se značí logem BIO s malým nápisem PRODUKT EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLTSVÍ. Logu se někdy také říká biozebra . Používat logo pro biopotravinu mohou pouze producenti, kteří pravidelně procházejí certifikačním procesem Ministerstva zemědělství respektive jím založené organizace KEZ o.p.s. (Kontrola ekologického zemědělství).

Co není biopotravina ?

V podstatě každý potravinářský produkt, který není označen jako biopotravina s logem bio-zebry. Pokud producent uvádí na obalu potraviny výrazy typu: ekologická potravina, eko výrobek, light produkt, vyrobeno v souladu s životním prostředím nebo zdravá výživa apod. neznamená to, že jde o biopotravinu, ale spíše to znamená, že produkt nesplňuje podmínky pro zařazení mezi biopotraviny.

Biopotraviny a domácí zahrádka

Pěstujete doma zeleninu a ovoce a zajímá Vás, zda jde o biopotraviny. Podle zákona určitě nejsou vlastní rajčata, mrkev, jablka nebo hrušky či jiné produkty biopotravinou. Ale pokud nepoužíváte chemická hnojiva, nemáte zahrádku u dálnice, nemáte v dohledu chemickou továrnu, používáte vhodnou sadbu a osiva atd., tak je velmi pravděpodobné, že ze zdravotního hlediska půjde o velmi podobné produkty jaké zakoupíte i s logem biozebry.

Biopotraviny a obyčejné potraviny

Biopotraviny by oproti běžně produkovaným potravinám měly být zdravější, protože neobsahují (až na výjimky) přídatné látky, neobsahují škodliviny z pesticidů, herbicidů, z ovzduší i z dalších zdrojů. Biopotraviny ve většině případů ztrácí na běžné potraviny v oblasti vzhledu (například ovoce, pečivo), trvanlivosti (absence většiny konzervačních látek). Chuťová kvalita bio a ne-bio-potravin je na posouzení jednotlivých spotřebitelů.

Potravinové alergie a intolerance a biopotraviny

Vzhledem k ekologicky nejčistšímu původu potravin jsou produkty pro alergii a intoleranci na potraviny asi vhodnější než běžné potraviny. Je ale samozřejmé, že pokud je pacient například intolerantní na lepek, tak ekologicky vypěstovaná bio-pšenice bude stejně obsahovat lepek a nebude pro celiaka vhodná. Ale konzumace biopotravin je pro organismus menší zátěží a není nutno přemýšlet o tom, zda obsahuje É-čka nebo další problematické látky. Absence přídatných látek je výhodou konzumace biopotravin a bude pro ne-alergika a ne-intolerantního na potravinu výhodná, protože přídatné látky mohou při kritické zátěži organismu být součástí spouštěcí reakce (tzv. triggeru) potravinové alergie nebo potravinové intolerance.


Autor článku: Petr

Počet zobrazení článku: 27312







Poslat odkaz na článek na e-mail

Zadej e-mail, na který má být článek poslán:
 


Dieta a jídelníček

V sekci Dieta a jídelníček naleznete články spojené s problematikou stravy, diety a samozřejmě i recepty pro jednotlivé typy potravinové alergie

Všechny články sekce: Dieta a jídelníček



FORPSI - webhosting, serverhosting, domény
         potravinová alergie server o potravinové alergii a intoleranci                   potravinová alergie
Kontakt  Partneři serveru   Volná místa          Tisk   





Hledám práci.cz
široká nabídka zaměstnání
Volná místa, práce, zaměstnání a brigáda pro Vás
wwww.hledampraci.cz


obchod/nákup/marketing
Zaměstnání obchod, prodej, marketing, nákup

IT/telekomunikace
Volná místa telekomunikace, informační technologie

administrativa
Zaměstnání v oboru administrativa (asistent, asistentka, recepční atd.

personalistika
Personalistika a řízení lidských zdrojů - volná místa

finance
Finanční, účetní a ekonomické pozice

management
Management, nabídka manažerských příležitostí

provoz/výroba
Výroba, kvalita, provoz a obdobné pracovní pozice

logistika/doprava
Pracovní pozice logistika, doprava